donderdag 21 april 2011

Asperge Tips!

Heerlijk vers
Verse asperges zijn de lekkerste asperges. Maar hoe weet u wat vers is? Dat kunt u zien aan de lichte glans op de asperge. U kunt het ook voelen, door met een vingernagel voorzichtig in de stengel te drukken en te kijken of er wat vocht uitkomt. Ook kunt u het horen. Wrijf twee stengels tegen elkaar en als dit een piepend geluid maakt, zit u goed. De asperges zijn heerlijk vers!

Bewaren
U kunt asperges het beste zo vers mogelijk gebruiken. In de groentelade van uw koelkast zijn asperges, gewikkeld in een vochtige theedoek zo'n 3 tot 4 dagen houdbaar.
Wilt u de asperge langer bewaren, dan kunt u ze invriezen.
Schil de asperges zorgvuldig. Na het wassen en drogen verpakt u de asperges in een plastic diepvrieszakje en vervolgens zo de vriezer in. De asperge is nu 4 tot 6 maanden houdbaar. De ingevroren asperge als een ijsklomp in kokend water bereiden. Asperge nooit eerst op de normale manier ontdooien.

Messcherp
Goed gereedschap is het halve werk. Maar, hoe houdt u uw aspergemes vlijmscherp? Tip van een topkok: schil regelmatig met hetzelfde mesje ook een aardappel of een wortel. Op deze manier houdt u uw aspergemesje beter in topvorm.

Schil ze goed!
Asperges kan men op verschillende manieren klaar maken, maar als ze niet goed geschild zijn, kauwt u steeds op vezels. En dan wilt u ze nooit meer eten. Daarom tip één met ster: schil ze goed! Doe dat, door de stengels eerst een half uurtje in koud water te leggen. Pak dan een dunschiller of een aspergemes en schil vanaf het kopje in één beweging naar de onderkant. Doe dit overlappend, zodat steeds een heel klein gedeelte wordt overgedaan. Dan weet u zeker, dat de asperges perfect geschild zijn. Snij er tenslotte aan de onderzijde een ministukje af. Nu zijn ze klaar om te bereiden.

Groene asperges
Groene asperges zet je voor het schillen eerst 15 minuten rechtop in koud water. Alleen de dikkere sorteringen hoeven geschild te worden en dan ook nog maar de onderste helft. Het koken van de groene asperges is korter, 3 à 5 minuten in ruim water met een beetje zout.

Koken is één. Maar wat denkt u van wokken, bakken of . . . stomen?
Traditioneel koken we asperges 3 à 6 minuten in ruim water met een snufje zout. Daarna gaat de pan van het vuur en laten we ze nog 15 à 20 minuten nagaren. Nog steeds een prima manier. Maar tegenwoordig zijn er ook andere bereidingswijzen en die kunnen de asperges een nog lekkerder smaak geven. Wokken, bakken, grillen, frituren en vooral stomen zijn erg in trek bij de restaurantkoks. Asperges geven dan een andere smaakbeleving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten