maandag 11 april 2011

Voorjaar...

Het zonnetje laat zich al heerlijk veel zien, de natuur is al zachtjes wakker gemaakt... het voorjaar is begonnen!

Een boterlammetje maakt het voorjaarsontbijt pas echt compleet...
Het maken van boterlammetjes is al heel oud, al van de zeventiende eeuw. Het ontstaan van het boterlammetje zou afkomstig zijn van boeren uit de Krimpenerwaard.
Deze boeren wilden hun grasboter gemaakt van de melk van koeien die voor het eerst weer in de wei hebben gestaan, op een feestelijke manier aan hun landheer aanbieden.
's Winters werden de vormpjes uit beukenhout gesneden.
Het recept voor een boterlammetje gaat als volgt:
leg een houten boterlammetjes vorm gedurende 24 uur in heel sterk gezouten water (2 eetlepels zout op 1 liter water). Vul de vorm met zachte boter, vergeet de onderkant niet op te vullen, sluit de vorm. Laat het in de koelkast een tijdje opstijven. Haal het lammetje voorzichtig uit de vorm. Ter decoratie kunt u het lammetje in een bedje van tuinkers zetten. Laat de vorm na gebruik natuurlijk drogen.


Zo begint u de dag toch net even anders...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten