HOUTMOT VOOR HET ROKEN.
Men stelt vaak de vraag of er iets speciaals aan onze rookmot is. Ons antwoord hierop is altijd volmondig JA! Ten eerste bestaan ze voor 100% uit echt hout, dus niet uit afval hout. Er is niets aan toegevoegd. De houtsoorten komen uit die streken waar ze traditioneel voor het roken van voedsel worden gebruikt. De bomen worden ontdaan van de harsen omdat die een bittere smaak veroorzaken. Vervolgens wordt het hout vermalen tot de benodigde fijnheidgraad waardoor het in zeer kleine hoeveelheden de beste rook ontwikkeling geeft. Dit heeft als voordeel dat u geen grote hoeveelheden mot nodig heeft om een uitstekend resultaat te verkrijgen. Ten slotte wordt de rookmot droog verpakt in een afsluitbaar kunststoffen potje.
BESCHRIJVING VAN DE VERSCHILLENDE HOUTSOORTEN.
Voor aanvulling van uw voorraad kunt u terecht bij de winkel, warenhuis of groothandel waar u de rookoven heeft gekocht.
ALDER (ELZENHOUT) is een uitstekende houtsoort, geoogst in het noordwesten van de V.S. Deze houtsoort werd gebruikt door de Amerikaanse indianen om verse zalm mee te roken. Het geeft een vol maar zacht aroma af, vooral aan vis en gevogelte. Het kan ook goed gemengd worden met vruchtbomenhout, het geen een zeer interessant aroma oplevert.
APPLE (APPELHOUT) is een opwindende vruchtbomen houtsoort die een bijzonder aroma afgeeft. Zeer geschikt voor wild, vis en gevogelte. Ook zeer geschikt voor gebruik op de barbecue na gedrenkt te zijn in water (zie voor gebruik buiten).
CHERRY (KERSENHOUT) geeft een volle en zachte smaak. Geschikt voor elk gerecht. Aangenaam aroma. Een heerlijke bereidingswijze is kipfilet gedurende 15 minuten te marineren in teriyaki saus(soort soja saus) om deze vervolgens 14 min. te roken met 1 eetlepel kersenhout. Onweerstaanbaar lekker!
HICKORY (NOTEHOUT) is een klassiek hardhout dat de smaak van het gerecht verdiept zonder overheersend scherp te worden. Perfecte keus als u aan de sparerib of kipfilet barbecuesaus toevoegt.
WHITE OAK (EIKENHOUT) is de klassieker. Wordt veel in rokerijen gebruikt. Laat zich goed mengen met andere houtsoorten. Zelfgemaakte worst kan op de meest heerlijke wijze gerookt worden met een combinatie van eiken, appel en pecan doppen.
MAPLE (AHORNHOUT) geeft een zeer delicate smaak en is goed te gebruiken om de juiste balans te creëren in gerechten met een subtiel aroma. Voor het roken van bijvoorbeeld kaas of groente is maple een goede keus. Een rustige en betrouwbare houtsoort.
PECAN DOPPEN (PECANHOUT) geven een indringend eigenzinnig aroma af aan wild, varkens en lamsvlees. Ook goed te mengen met andere houtsoorten. Ook lekker bij het barbecuen van o.a.karbonades. (niet wellen)
MESQUITE (Houtsoort die alléén in het zuid westen van de USA voorkomt) heeft de meest karakteristieke smaak van alle houtsoorten. Gebruik het met mate anders wordt het gerecht gauw overheersend en bitter. Mesquite kan het best worden gebruikt voor sparerib, rund en varkenslapjes en andere gerechten waar barbecue saus aan te pas komt. Ook aan te bevelen bij het roken van mais en maiscake.
Als vanzelfsprekend... verkrijgbaar bij Koken & Zo!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten