Inmaken is een kooktechniek om voedsel te conserveren. Groente of fruit wordt hiertoe in een gesloten weckpot gedurende enige tijd gekookt. Door de weckpot met inhoud te koken, ontstaat een vacuüm waardoor bacteriën en schimmels geen kans krijgen.
Benodigheden
Weckpotten
Veerklemmetjes
Rubberen sluitringen
Trechter
Suiker, olie of zout afhankelijk van de conserveringsmethode
Grote kookpot
Kookthermometer
Ga als volgt te werk:
- Reinig de weckpotten zorgvuldig met afwasmiddel in warm water. Na het wassen zet je de potten ondersteboven op een schone keukendoek, zodat er geen bacteriën in kunnen komen. Kook de rubberen sluitringen een paar minuten in een pot water. Laat ze daarin liggen tot je ze nodig hebt.
- Vul de potten met groenten of fruit. Rauwe groenten of vruchten mag je tot de rand van de pot aanvullen, gekookte tot ca 2 cm onder de rand.
- Sluit de weckpotten af met een glazen deksel. Tussen de opening van de pot en het deksel leg je een passende rubberen sluitring. Zet het deksel vast met 4 veerklemmetjes.
- Doe de weckpotten in een grote kookpot. Leg een opgevouwen theedoek onder de potten zodat ze de bodem van de pot niet raken.
- Vul de kookpot met water tot ongeveer ¾ van de hoogte van de weckpotten. Opgelet: potten met een koude inhoud dienen met koud water te worden opgezet, potten met een warme inhoud met heet water.
- Laat de weckpotten op de volgens het recept vereiste temperatuur koken. Controleer de temperatuur regelmatig met de thermometer.
- Haal de weckpotten na de kooktijd meteen uit de kookpot en laat afkoelen. Opgelet: plaats de potten niet op een koud werkoppervlak, anders springen ze kapot. Leg er altijd een theedoek onder.
- Als de potten volledig zijn afgekoeld mogen de veerklemmetjes verwijderd worden. Als de weckpot een sissend geluid maakt en het deksel een beetje omhoog wipt, dan is het inmaken niet goed gelukt en dien je de inhoud van de pot meteen op te eten.
- Voorzie de gevulde weckpotten van een etiket met de inhoud en datum van het inmaken. Bewaar de potten op een koele plaats buiten het bereik van zonlicht.
Controleer regelmatig of de potten nog goed gesloten zijn. Het lipje van de rubberen sluitring zou steeds naar beneden moeten wijzen. De weckpotten kunnen worden opengemaakt door aan het lipje van de rubberen sluitring te trekken. Hierdoor wordt het vacuüm verbroken dat het deksel stevig op de pot houdt.
Opgelet: Volg bij het inmaken het gekozen recept zorgvuldig. Botulisme of bederf kan voorkomen als de gevulde potten niet op de juiste temperatuur werden gekookt.
Weckpotten
Veerklemmetjes
Rubberen sluitringen
Trechter
Suiker, olie of zout afhankelijk van de conserveringsmethode
Grote kookpot
Kookthermometer
Ga als volgt te werk:
- Reinig de weckpotten zorgvuldig met afwasmiddel in warm water. Na het wassen zet je de potten ondersteboven op een schone keukendoek, zodat er geen bacteriën in kunnen komen. Kook de rubberen sluitringen een paar minuten in een pot water. Laat ze daarin liggen tot je ze nodig hebt.
- Vul de potten met groenten of fruit. Rauwe groenten of vruchten mag je tot de rand van de pot aanvullen, gekookte tot ca 2 cm onder de rand.
- Sluit de weckpotten af met een glazen deksel. Tussen de opening van de pot en het deksel leg je een passende rubberen sluitring. Zet het deksel vast met 4 veerklemmetjes.
- Doe de weckpotten in een grote kookpot. Leg een opgevouwen theedoek onder de potten zodat ze de bodem van de pot niet raken.
- Vul de kookpot met water tot ongeveer ¾ van de hoogte van de weckpotten. Opgelet: potten met een koude inhoud dienen met koud water te worden opgezet, potten met een warme inhoud met heet water.
- Laat de weckpotten op de volgens het recept vereiste temperatuur koken. Controleer de temperatuur regelmatig met de thermometer.
- Haal de weckpotten na de kooktijd meteen uit de kookpot en laat afkoelen. Opgelet: plaats de potten niet op een koud werkoppervlak, anders springen ze kapot. Leg er altijd een theedoek onder.
- Als de potten volledig zijn afgekoeld mogen de veerklemmetjes verwijderd worden. Als de weckpot een sissend geluid maakt en het deksel een beetje omhoog wipt, dan is het inmaken niet goed gelukt en dien je de inhoud van de pot meteen op te eten.
- Voorzie de gevulde weckpotten van een etiket met de inhoud en datum van het inmaken. Bewaar de potten op een koele plaats buiten het bereik van zonlicht.
Controleer regelmatig of de potten nog goed gesloten zijn. Het lipje van de rubberen sluitring zou steeds naar beneden moeten wijzen. De weckpotten kunnen worden opengemaakt door aan het lipje van de rubberen sluitring te trekken. Hierdoor wordt het vacuüm verbroken dat het deksel stevig op de pot houdt.
Opgelet: Volg bij het inmaken het gekozen recept zorgvuldig. Botulisme of bederf kan voorkomen als de gevulde potten niet op de juiste temperatuur werden gekookt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten