vrijdag 7 oktober 2011

Stomen

Stomen is een traditionele Oosterse manier van koken die ook bij ons erg populair is. Deze kooktechniek zorgt voor een lichte en gezonde bereiding, zonder gebruik van vetstoffen en met behoud van pure smaken. De ingrediënten bewaren zo ook hun vitaminen en mineralen optimaal.

Bijna alle groenten en alle soorten vis (zowel filets als hele vismoten) kunnen worden gestoomd. Stoom vis op een lage temperatuur, zodat er niet te veel vocht verloren gaat tijdens het garen en de vis zacht blijft. Ook een aantal Aziatische hapjes worden met stoom bereid, bv. ‘dim sum’, Chinese (deeg-)hapjes.


Stoommand bamboeDeze kunt u in een wok plaatsen, maar ook bovenop een passende ‘gewone’ pan. Doe ca. 4 cm water of bouillon in de wok of pan en breng dit aan de kook. Plaats één of meerdere bamboe stoommandjes gestapeld op elkaar en sluit het bovenste mandje af met het deksel. Je kan in verschillende niveaus zowel vis, rijst als groenten samen stomen. Leg het ingrediënt met de langste stoomtijd onderin. Om vastkleven te voorkomen, leg je een velletje bakpapier, een porseleinen schaaltje of een blaadje sla of kool onder de vis of dim sum. 
Groentestomer roestvrij staal Deze uitklapbare stoomwaaier kunt u gebruiken in een grote of kleine pan. Vul de pan met ca. 2 cm water of bouillon en breng dit aan de kook. Leg de ingrediënten in de waaier en stoom onder afgesloten deksel gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten